Autogén tréning

Az autogén tréning Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter által kidolgozott relaxációs terápia, amely klinikailag bizonyítottan az összes életfunkciót pozitív irányba befolyásolja. A technikát a keleti filozófiából integrálták a nyugati kultúrába - később pszichoterápiával kombináltan fokozva annak eredményét -, és napjainkban a stressz által kiváltott számos pszichoszomatikus rendellenesség kezelésére használják. A módszert sikerrel alkalmazzák különböző tünetek enyhítésére (például: asztma, magas vérnyomás, szorongás, depresszió, egyéb pszichés panaszok). Hatékony még a feszültség okozta alvási, illetve emésztési problémák, fejfájás, ingerlékenység, rumináció, felborult munka-kikapcsolódás egyensúly esetén is. Segítségével megtanulhatunk bárhol, bármikor ellazulni, hátrébb léphetünk a gondolatoktól, javul a koncentráció, nő a testi-lelki teherbíró képesség, képessé válhatunk jobban kapcsolódni. 

2002-ben az Applied Psychophysiology and Biofeedback című kiadványban megjelent, 60 tanulmány felhasználásával készített metaanalízis alapján az autogén tréning számottevő mennyiségű diagnózis esetén hasonlóan kedvező eredményeket mutat, mint a leghatékonyabb konkurens terápiás módszerek. Járulékos hatásként a páciensek többsége életminőség-javulásról számolt be.

Neurofiziológiai kutatások szintén alátámasztják hatékonyságát. Egy EEG vizsgálatokon alapuló tanulmány szerint az agy thalamikus, hypothalamikus és agytörzsi aktivitása megváltozik a gyakorlatok végzése során, továbbá a különböző szakaszokban tapasztalt EEG mintázatok eltérőek lehetnek. 

Az autogén tréning segítségével létrehozott módosult tudatállapotban végzett integratív szemléletű terápia fokozza a különböző módszerek hatékonyságát - mivel hozzáférhetővé válnak a tudattalan tartalmak -, így a tünetmentesség eléréséhez elegendő lehet akár 15-20 alkalom is. (Sokéves problémák fennállásakor a páciens kezelése ennél hosszabb ideig is tarthat, pl. a kiújulás / tünetváltás megelőzése céljából.) A személyiségfejlesztés jellemzően 1 évet vesz igénybe. Integratív szemléletben ajánlott ülésszám: 15-100.

Az autogén tréning ellenjavallt szívbetegségek és pszichotikus rendellenességek esetén. Alkalmazása nem ajánlott 5 éves kor alatti gyermekeknél, valamint olyan egyéneknél, akiknek a tünetei gyógyszerekkel nem kontrollálhatóak.